Kesälomat pidetty

Sauplastilla Siikaisten tehdas on taas auki ja käynnissä. Ja Kokemäen tehdaskin käynnistyy taas viikon kuluttua. Kesälomatauko oli oikein mukava ja virkistävä ja tästä on hyvä jatkaa!

Sauplastilla olemme useampana vuonna pitäneet muutaman viikon kesäseisokin, jotta pääsemme taas keskittymään työntekoon täysipainoisesti!


Uusia Siiloja Siikaisiin

Viime viikon aikana saatiin viisi uutta siiloa pystyyn Sauplast Siikaisten tehtaalle. Perustustyöt oli tehty jo syksyllä, mutta talvi pääsi väliin ja lykkäsi siilojen noston tälle alkukesälle.

Vielä on työtä jäljellä, että siilot saadaan toimintakuntoon ja palvelemaan tuotantoa, mutta olemme jo voiton puolella asiassa. Odotamme siilojen helpottavan raaka-aineen varastointia ja käytettävyyttä, mikä heijastuu asiakkaillemme tuotannon tehokkuuden paranemisena.

Remonttitiimimme ja ulkopuoliset urakoitsijat ovat tehnet hienoa työtä siilojen parissa. Tästä on hyvä aloittaa kesä!


PacTec, FoodTec ja PlastExpo Nordic 2024

Messut Helsingin Messukeskuksessa ovat ohitse ja mukavaa oli! Sauplast toimi messuilla näytteilleasettajana ja olipa mukaan tulleet myös omalogolliset pelikortit; muovista totta kai, kestävät pitkään ja kestävät myös kosteutta. Paljon kiitoksia kaikille messuvieraille, vilinää ja vilskettä riitti! Tästä on hyvä jatkaa vuotta eteenpäin kohti kesää. 🙂

Pelikorttien innoituksena toimi metsämaisema (Sauplastin Siikaisten tehdas sijaitsee hyvin pitkälti metsän ympäröimänä) ja Sauplastin ja tytäryhtiö SeaPackin tutut tuotteet.


Poikkeusvuosi 2021

Odotus paluusta normaaliin pandemiaaan liittyen on yllättävästi horjuttanut monien hyödykkeiden kysynnän ja tarjonnan suhdetta. Pulaa tuntuu olevan keskimäärin kaikesta. Olemme joutuneet perustelemaan tuotteidemme hinnanmuutoksia, kun raaka-aineen hinta on kaksinkertaistunut vuodessa.

Muutos on suurempi kuin milloinkaan aiemmin. Joustamme hinnoittelussa mahdollisuuksien mukaan, mutta muutostarve voi tulla yllätyksenä jos edellisestä tilauksesta on kulunut aikaa.

On kuitenkin nähty että kun ominaisuuksiin on totuttu, muovin korvaaminen muulla materiaalilla ei olisi tarkoituksenmukaista, taloudellista eikä usein mahdollistakaan. Käytön ja talteenoton on luonnollisesti oltava vastuullista ja sen me suomalaiset osaamme.


Painetut muovituotteet brändimielikuvan rakentajana

Me Sauplastilla toteutamme painatukset lähes kaikkiin valmistamiimme muovituotteisiin aina muovikasseista pakkauspusseihin, säkkeihin ja leveisiin muovikalvoihin asti. Voimme painaa tuotteeseen pienen vain kierrätysmerkin tai rakentaa näyttävän painatuksen koko pinta-alalle – ja kaikkea tältä väliltä.

Lisäarvoa painatuksella

Painatus tuo tuotteeseen juuri sitä lisäarvoa, mitä asiakas tavoittelee. Painatus toimii esimerkiksi näkyvänä mainoksena ja korostaa yrityksen brändiä. Toisaalta pakkaus voi toimia myös informaation levittäjänä, jos siihen painetaan vaikkapa käyttöohje tai muuta tietoa. Muovikasseihin ja muihin tuotteisiin voidaan myös painaa kierrätysmerkki tai -ohje pakkauksen hävittämistä varten.

Usein pakkauksiin painetaan myös viivakoodi, joka toimii tuotteen hintalappuna. Painettu QR-koodi voi puolestaan sisältää laajempaa lisäinformaatiota tuotteesta tai yrityksestä.

Yhtenä lisäarvotekijänä voimme painaa tuotteisiin myös heijastavan pinnan, jolloin myymäläkassi toimii pimeällä käyttäjän turvana. Valmistamme myös monille postimyyntiyrityksille logolla tai yrityksen nimellä varustettuja postimyyntipusseja. Nämä erottuvat hyvin muiden postipakettien joukosta ja löytävät varmemmin perille, jos lähetyksen kanssa on ollut ongelmia.

Painoprosessin eteneminen

Projekti lähtee liikkeelle painoaineiston toimituksesta. Sähköinen aineisto voi olla lähes missä muodossa tahansa eikä sen tarvitse olla täysin valmiiksi muotoiltu – me pystymme valmistamaan toiveidesi mukaisen tuotteen. Lähetämme tuotteesta sähköisen oikovedoksen tarkistettavaksi ja voit esittää muutostoiveita. Vasta tämän jälkeen teetämme yhteistyökumppanillamme painolaatan.

Käytämme painomenetelmänä flexopainoa. Meillä on käytössämme eri kokoisia ja eri ominaisuuksilla varustettuja painokoneita, joilla pystymme toteuttamaan yksinkertaisia yksiväripainatuksia tai lähes valokuvatasoisia moniväripainatuksia.

Laajahko konekantamme takaa sen, että pystymme toteuttamaan kustannustehokkaasti niin pienempiä eriä (joitakin tuhansia kappaleita) kuin laajojakin kokonaisuuksia (miljoonien kappaleiden eriä). Tutustu tuotteisiimme ja kysy lisää asiantuntijoiltamme!


Kiertotalous osana Sauplastin toimintaa

Sauplastin verkkosivuilla on jo parisen vuotta ollut kiertotaloudesta kertova osio. Moni ajattelee kiertotalouden liittyvän vain kierrätykseen, mutta se on todellisuudessa huomattavasti moniulotteisempi asia. Miten me koemme kiertotalouden ja kuinka me sitä Sauplastilla edistämme?

Muovi ja kiertotalous

Muovi on oikein tuotettuna ja käytettynä vastuullinen ratkaisu. Meille muovi on materiaali, joka tarjoaa tuotteiden pakkaamiseen kokonaistaloudellisesti ylivoimaisen ratkaisun.

Tuotantomme on suunniteltu siten, että luonnonvaroja ja energiaa käytetään mahdollisimman vähän.

”Tuotteen käyttötarkoituksen tunteminen on avainasemassa. Mitä haetaan, mikä palvelee oikein, mikä riittää, mitä voidaan jatkossa hyödyntää uudessa käyttötarkoituksessa tai kierrättää”, kertoo Pekka Koivuviita Sauplastilta.

Meille Sauplastilla kiertotalous on elinkaariajattelua. Se tarkoittaa meille muun muassa sitä, että tuotteiden käyttöikää pidennetään, materiaalit uudelleenkäytetään ja tuotteita hyödynnetään monissa eri käyttötarkoituksissa.

”Uusiutuvien materiaalien käyttöä olemme harjoittaneet vuodesta 2006 saakka, kompostoitavuudesta on kansainväliset sertifikaatit ja olemme saaneet käyttäjiltä hyvää palautetta”, Koivuviita sanoo.

Kohti kestävää tuotantoa

Luonnonvarojen ja energian säästäminen ovat suoraan yhteydessä yrityksen kulurakenteeseen ja siten myös tulokseen.

”Laitteiden tuntemus ja niiden kehittäminen vähentää resurssitarpeita ja kuluja aiheuttavia sivuvirtoja. Sivuvirratkin toki hyödynnetään uusiokäytössä.”

Ympäristön ja luonnonvarojen säästäminen on luonnollinen tavoite tulevia sukupolvia ajatellen. Nämä sukupolvet löytyvät läheltä, myös omista perheistämme.

”Emme ole opettamassa, olemme oppimassa ja siinä on jotakin hienoa. Opittavaa yhdessä asiakkaiden, muiden alan toimijoiden, laitevalmistajien ja raaka-ainetoimittajien kanssa riittää. Vanhaa sanontaa lainaten on juostava pysyäkseen paikallaan”, Koivuviita toteaa.


SeaPack osaksi Sauplastia

Sauplast Oy on ostanut 1.7.2020 Seapack Oy:n koko osakekannan. Omistuspohjan muutoksella ei ole suoria vaikutuksia päivittäiseen toimintaan. Sauplast jatkaa Seapack Oy:n toimintaa ja kehittämistä. SeaPackin tuotevalikoimasta löydät mm. jätesäkit, muovipussit, muovikassit, roskapussit ja kuplapussit.

Sauplast Oy:llä on jatkossa toimipisteet Siikaisissa, Kokemäellä ja Merikarvialla. Kiitämme Pyroll Group Oy:tä sujuvasta yhteistyöstä kuluneina yhteistyön vuosina.

Lisätietoja,

Pauli Heikkilä
toimitusjohtaja
Sauplast Oy


Mitä muovi on? Viisi faktaa raaka-aineesta

Muovista puhutaan paljon, eikä aina niin positiiviseen sävyyn. Harva kuitenkaan ymmärtää, mitä muovi lopulta on.

Puhtaat raaka-aineet

Maailman eniten käytetty muovi on PE-LD eli pientiheyspolyeteeni. Se koostuu käytännössä hiilestä ja vedystä eli kahdesta yleisestä perusalkuaineesta. Hiilestä tulee kovassa paineessa timantti, ja hiilivedystä muovia. Erilaisilla lisäaineilla voidaan vaikuttaa muovin ominaisuuksiin,
kuten väriin, liukkauteen ja lujuuteen.

Muovilla on lyömättömiä ominaisuuksia

Muovi on pakkausmateriaalina lähes ylivoimainen, sillä se parantaa elintarvikkeiden säilyvyyttä, estää kemikaalien ja kosteuden läpäisyn ja sitä voidaan yhdistää esimerkiksi kartonkiin tai alumiiniin. Lisäksi muovi on käytännössä lyömätön materiaali sähkö- ja rakennusteollisuudessa sen edullisuuden, keston, eristyskyvyn ja lujuuden vuoksi.

Muovi on yli 100 vuotta vanha materiaali

Yleisin muovi, polyeteeni, keksittiin noin 100 vuotta sitten. Teollinen tuotanto käynnistettiin 1950-luvulla.

Muovi on kierrätettävä materiaali

Muovi on ongelma vasta kun se päätyy luontoon. Polyeteeni hajoaa myös luonnossa ajan kanssa takaisin vedyksi ja hiileksi, mutta hajoaminen vie paljon aikaa. Muovi voidaan kuitenkin kierrättää ja uusiokäyttää, jolloin siitä ei ole ympäristölle lainkaan haittaa. Tämä on kiinni ainoastaan siitä, kuinka valveutuneita muovin käyttäjät ovat.

Muovin polttaminen

Polyeteenin lämpöenergiasisältö on erittäin korkea, noin kolminkertainen esimerkiksi puuhun verrattuna. Suomessa sekajäte pääosin poltetaan, ja prosessissa polyeteeni palaa puhtaasti muodostaen myös tarvittavan palomassan.


Korona käynnisti koneet: kertakäyttöesiliinat terveydenhuollon tarpeisiin

Edellisessä blogissa käsiteltiin, ja jopa perusteltiin muovin tärkeyttä sekä hyviä ominaisuuksia materiaalina. Nyt voisi vanhaa sanontaa mukaillen todeta “hädässä muovi tunnetaan”. Viime aikojen voimalla vyöryneet tapahtumat koronaviruksen osalta ovat meilläkin nostaneet esiin tuotteen missä useat muovin hyvät ominaisuudet nousevat arvoon.

Kertakäyttöesiliinoille on tällä hetkellä suuri tarve sairaaloissa ja terveydenhuollossa. Muoviessujen tarkoitus on suojata henkilöstön vaatteita ja samalla ehkäistä kontaminaatiota eli mm. mikrobien siirtymistä työntekijöistä potilaisiin ja päinvastoin. Hyvän suojautumisen tärkeys on korostunut entisestään pisara- ja kosketustartuntana leviävän koronaviruksen puhjettua maailmanlaajuiseksi pandemiaksi.

Sauplast on keskittynyt viimeiset 10 vuotta muiden muovituotteiden valmistukseen, sillä kertakäyttöessut on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Nyt kun tilanne muuttui radikaalisti ja tuotteiden saatavuus heikkeni, Sauplast käynnisti kertakäyttöesiliinojen tuotannon uudestaan.

“On hienoa, että pystymme auttamaan tässä tilanteessa ja tukemaan Suomen omavaraisuutta tuotteiden valmistuksen suhteen kriisin keskellä.” toimitusjohtaja Pauli Heikkilä kommentoi.

Kertakäyttöesiliinat ammattikäyttöön sairaaloihin ja terveydenhuoltoon

Kertakäyttöesiliinoja valmistetaan Sauplastin tuotantotiloissa parhaillaan ja toimitukset pystytään järjestämään tällä hetkellä nopealla aikataululla. Myös tuotteiden mittojen, värien yms. ominaisuuksien muokkausta pystytään tarvittaessa toteuttamaan.

Kertakäyttöinen muoviessu on hyvän roiskesuojaavuutensa lisäksi nopea ja helppo pukea/riisua sopien moniin käyttökohteisiin.

Kertakäyttöesiliinat ammattikäyttöön Sauplastilta.

Muovi ei ole ongelma Suomessa

Muovista on tehty mörkö, vaikka kyseessä on suurimmaksi osaksi kierrätettävä materiaali ja loput voidaan hyödyntää voimaloissa energian- tai lämmöntuotannossa. Suomessa muovin kierrätys on hyvällä tasolla eikä parjattua materiaalia päädy juuri lainkaan luontoon.

Suomessa muovipakkausten kierrätys on koko ajan paremmalla tasolla: suurin osa muovijätteestä kierrätetään muovin raaka-aineeksi tai poltetaan sekajätteen joukossa. Luontoon päätyvän pakkausmuovin osuus on Suomessa melko mitätön. SYKE:n mukaan kuitenkin edelleen viidennes kotitalouksien sekajätteestä on muovia, joka voitaisiin ainakin osittain kierrättää.

“Esimerkiksi tärkeässä ruokahävikin torjunnassa muovilla on iso ja tehokas rooli. Muutaman prosentin hävikki tuorekurkusta aiheuttaa suuremman ilmastorasituksen kuin muovikääre. Samalla kääre kuitenkin lisää kurkun säilyvyyttä muutamalla viikolla,” Sauplastin toimitusjohtaja Pauli Heikkilä kertoo.

Muovia ei saa päästää meriin

Koko maailman mittapuulla katsottuna muovi on edelleen suuri ongelma: muovia joutuu mereen arviolta 8 miljoonaa tonnia vuodessa. Suurin osa tästä voitaisiin hyödyntää kierrätyksessä tai energianlähteenä. Lukema on surullisen suuri, sillä muovi vahingoittaa kaikkea meren elämää. Onneksi on jo perustettu yrityksiä, jotka keräävät muovia meristä ja hyödyntävät kierrätysmuovia raaka-aineena.

“Sen lisäksi että Sauplast uudelleen käyttää kaiken oman materiaalin sivuvirran, tuotannossa käytetään myös muulta kerättyä muovijaetta. Tämä on yrityksen oman vastuullisuus- ja ympäristöperiaatteiden lisäksi myös asiakkaiden yhä enemmän arvostama lisäarvotekijä,” Heikkilä kertoo.

Silmillä nähtävä muovi voitaisiin siis käyttää uudelleen, mutta suuremman ongelman muodostaa ns. mikromuovi, jota päätyy mereen esimerkiksi auton renkaista ja kosmetiikasta. Suomen tasoisella jätevedenpuhdistuksella mikromuoveistakin saadaan onneksi talteen parhaimmillaan 99 prosenttia.

Suomi on edelläkävijä muovin kierrätyksessä

Käytännössä sillä ei ole väliä, pakkaatko ostoksesi jatkossa muovi- vai paperipussiin kaupassa. Vaikka Suomi on muovin kierrätyksessä ja hyödyntämisessä paljon edellä monia maita, totuus on se, että meidän osuutemme Euroopan muovin käytöstä on yksi prosentti. Maailman mittakaavassa kyse on joistakin promilleista. Me voimme siis olla omalta osaltamme huoletta: ostamamme muovikassi ei päädy mereen ja valaan kitaan.

Onneksi maailmallakin on jo nähtävissä merkkejä muutoksesta. Esimerkiksi Kiina on päättänyt investoida 400 miljardia kierrätystoiminnan kehittämiseen. Ympäri Eurooppaa on rakennettu uusia muovinkierrätyslaitoksia. Suunta on siis positiivinen.

“Ainakin toistaiseksi muovi on monin paikoin ominaisuuksiltaan ylivertainen materiaali. Muovin paikoin väärin suoritettu loppukäyttö ei saisi hämärtää käsitystä sen hyvistä ominaisuuksista. Materiaali itsessään on syytön ja mikään materiaali ei kuulu elinkaarensa päätteeksi tienpientareelle tai veden virtaan,” kertoo Heikkilä.

Sauplast haluaa osaltaan olla mukana edistämässä kiertotaloutta valmistamalla tuotteita jo kerran (tai useammankin kerran) palvelleista materiaaleista siten, että lopputuote on edelleen hyödynnettävissä uudelleen.

Lähde: Tekniikan Maailma